Juryrapport Rotterdamse Ondernermersprijs 2022

Van Gelder (Gerrit van Gelder)

Familiebedrijf Van Gelder, waar 350 mensen werken, is een oer-Hollandse en tegelijkertijd hypermoderne groothandel in dagverse aardappelen, groente en fruit. Van Gelder bedient voornamelijk de horeca met verse en gezonde producten op de snelst mogelijke manier, onder meer door de volledige keten te beheren: van bron tot bord. Tien jaar geleden is – ondanks dat het Van Gelder op dat moment al voor de wind ging – met ondernemersoog voor de toekomst het roer volledig omgegooid en is bewust gekozen om grootschalig in te zetten op duurzaamheid, smaak en gezondheid. Dit betekende destijds een enorme en ook onzekere investering die echter nu zijn vruchten afwerpt. Van Gelder is aantrekkelijk voor de huidige generatie werknemers door de extreme aandacht voor technologie en automatisering. Het in het oog springende pand staat bovendien in de top 5 van meest duurzame bedrijfspanden in de wereld. Maar Van Gelder zet vooral de toon in duurzaamheid: lokale telers, verticale teelt, duurzame distributie én inzet van educatie: voor haar telers en klanten, maar ook voor scholen, overheden en geïnteresseerde consumenten.

De ondernemer, Gerrit van Gelder, is niet de man van de gelikte presentatie, maar wel een buitengewoon veelzijdige ondernemer. Hij kent de mensen in zijn bedrijf en zijn klanten persoonlijk, houdt nog iedere ochtend om 5 uur de marges in de gaten, maar geeft ook duidelijke strategisch sturing op bijvoorbeeld duurzaamheid en nieuwe markten. Gerrit zet zich maatschappelijk in, zowel binnen als buiten Nederland, en hij heeft, last but not least, Van Gelder met succes door de zo uitdagende COVID-19 periode heen geloodst.

Ampelmann (Jan van der Tempel)

Ampelmann ontwikkelt en levert wereldwijd loopbruggen die ook bij flinke golven een veilige overstap mogelijk maken tussen schepen en platformen op zee. De eerste loopbrug werd in 2007 in gebruik genomen en op dit moment zijn er 65 systemen in gebruik. De Walk to Work-oplossingen worden verkocht of verhuurd aan grote ondernemingen in de offshore industrie (olie, gas en wind). Dankzij Ampelmann hebben deze klanten al meer dan 6 miljoen keer veilig een medewerker van of naar een platform gebracht en 17 miljoen kilogram lading overgezet.

Het idee en de ontwikkeling van de loopbrug is een schoolvoorbeeld van pure innovatie die een totaal nieuwe oplossing bood voor een bestaand bedrijfsproces: een dynamische hydraulische loopbrug die werkt als een omgekeerde vliegtuigsimulator; Ampelmann compenseert voor de bewegingen van een schip op de golven van de zee. Hierdoor kunnen offshore medewerkers net zo makkelijk naar hun werk lopen als het oversteken van de straat. Bij Ampelmann werken ongeveer 350 mensen, onder meer in de iconische onderzeebootloods van de oude RDM-werf. Het bedrijf vormt al jaren een magneet voor de technologisch onderlegde studenten van de TU Delft, die onderdeel willen zijn van deze innovatieve marktleider.

Jan van der Tempel is de uitvinder, de ondernemer en CEO van Ampelmann. Hij kwam op het idee voor de loopbrug tijdens een congres in Berlijn en gaf het daarom de naam Ampelmann, het Berlijnse stoplichtmannetje. Jan is een inhoudelijke, creatieve ondernemer. Het liefst doceert hij de hele dag, aan studenten of aan klanten. Maar ook de andere aspecten van ondernemerschap beheerst hij. Hij heeft zich ontwikkeld van briljante ingenieur naar meer bedachtzame bestuurder, maar Jan blijft een creatieve geest, ook buiten de kaders van Ampelmann.

Yource (Robin Jansen)

Yource is een Business Process Outsourcer (BPO) dat bedrijven ondersteunt bij alle bedrijfsprocessen waar klantcontact plaatsvindt. Bij Yource werken meer dan 12.000 medewerkers, die bij Yource members genoemd worden. De members zijn cruciaal in de strategie van Yource; alles is erop gericht dat zij goed in hun vel zitten en goed presteren, uit naam van de klant. Yource betaalt bewust boven de standaard in de markt en kent mede daardoor een hogere medewerkersloyaliteit dan concurrenten. Maar de kracht van Yource gaat verder. Er bestaat een hoog niveau van kennis en expertise die slim ingezet wordt in technologische oplossingen voor de werving, ontwikkeling en ondersteuning van members, maar ook voor het zo optimaal mogelijk bedienen van de klanten. Alle belangrijke processen worden tot op het hoogste detailniveau gemeten en op basis van deze data worden deze processen (bij)gestuurd. De cijfers ten aanzien van klantinteracties zijn duizelingwekkend, meer dan 70.000 klantcontacten per dag! Yource werkt vanuit de Benelux, maar heeft ook near- & offshore-locaties in Spanje, Marokko, Bulgarije, Griekenland, Turkije en Suriname.

Robin Jansen is een indrukwekkende ondernemer met een hoog energieniveau en dito charisma. Hij is de drijvende kracht van de onderneming; zowel strategisch als operationeel weet hij precies waar hij het over heeft. Hij verzorgt wekelijks een vlog voor al zijn members en heeft een sterk onderbouwd beeld van welke klanten hij wil bedienen en hoe hij nieuwe acquisities wil integreren. Bijzonder is dat Robin het voor elkaar heeft gekregen om een bedrijf van weliswaar deze schaal te bouwen, maar waarbij de kracht er nog steeds in ligt dat Yource voor klanten hele specifieke, niet-standaard wensen op kan pakken.

Jury-oordeel

Van Gelder, Ampelmann en Yource zijn allemaal prachtige bedrijven met uitzonderlijk goede resultaten en een betekenisvol toekomstperspectief, geleid door creatieve, gedreven ondernemers. Ieder van deze bedrijven zou een terechte winnaar van de Rotterdamse Ondernemersprijs zijn. De jury moest echter kiezen en dat viel dit jaar – met ook een recordaantal aanmeldingen – niet mee. De keuze is dit jaar gevallen op de ondernemer die op alle criteria van de Rotterdamse Ondernemersprijs goed scoort en die daarmee met recht een voorbeeld van grensverleggend ondernemerschap is. Hij staat nog midden in zijn bedrijf, kent zijn mensen, doorziet zijn processen, kijkt strategisch en maatschappelijk vooruit en durf risico’s te nemen. Een echte all-round ondernemer, die het verdient in de spotlight gezet te worden. De winnaar van de Rotterdamse Ondernemersprijs 2022 is geworden: Gerrit van Gelder!

 

Download hier het Juryrapport Rotterdamse Ondernemersprijs 2022